Onzekerheid is de belangrijkste reden dat we niet in onze grootsheid stappen. Er zijn veel manieren waarop onzekerheid zich laat zien. Ik neem als voorbeeld het schrijven en versturen van deze blog. Als ik me onzeker voel, dan weet ik bijvoorbeeld geen onderwerp om over te schrijven. Of ik gooi wat ik geschreven heb weg, want het is niet goed genoeg. En als het dan wel klaar is, dan durf ik de blog niet te publiceren. Want wie zit er nou op een blog van mij te wachten? Kortom, ik verzin vooral redenen om te blijven waar ik nu ben.

Over angsten heen stappen
Is dat wat ik werkelijk wil? Nee, natuurlijk niet. Ik wil graag vertellen over waar ik in geloof, ik wil graag mensen inspireren om over zichzelf na te denken en ik wil graag mensen helpen om een andere versie van zichzelf te worden. Een liefdevollere versie, een versie die meer klopt met hoe ze zich van binnen voelen. En dan heb ik die blog dus wel te schrijven en te versturen. En daarin mag ik best voelen dat ik het spannend vind, wat steeds weer zo is, maar ik doe het toch. Want dat is wat bij mijn verlangens past. En dan daarna ben ik heel erg lief voor mezelf. Om te vieren dat het gelukt is om over al mijn angsten heen te stappen en het toch te doen!

Onzekerheid of angst is een tekort aan liefde
Dat las ik in een prachtig boek. En dat is zo waar! Wat zou je doen als je wist dat je niet kon falen? Gaat het daar bij jou ook van kriebelen? Bij mij wel in ieder geval. Want het maakt zo duidelijk waar de grootste angst of onzekerheid zit. Namelijk op het fout doen, dat het resultaat niet voldoet aan jouw verwachtingen. En dan kom je gewoon maar niet in beweging.

Vertrouwen
Wat nou als het zo is, dat je helemaal niet kunt falen? Stel je eens voor, wat een mogelijkheden dat biedt. Een andere baan, stoppen met werken en gaan doen waar je echt blij van wordt, een opleiding of cursus volgen, je droomreis maken, een boek schrijven. Wat komt er in je op? Dit gaat over je hart volgen en er op vertrouwen dat er altijd een mogelijkheid is. En die is er. Altijd. Je moet hem wel durven zien. En daarvoor is vertrouwen nodig en creativiteit. En soms een blog van mij die je er aan herinnert ;-).

Falen bestaat helemaal niet
Falen is een kwestie van perceptie. Kijk met de ogen van liefde en dan zie je dat falen helemaal niet bestaat. Alleen maar ervaringen opdoen, leren en groeien. En hoe doe je dat dan, met de ogen van de liefde kijken? De simpelste oplossing is: leg je hand op je hart en doe je ogen dicht. En stel je dan voor dat je inademt door je hart heen. Je ademt in aan de voorkant en uit aan de achterkant. En dan andersom, dus van achter naar voren. Als je dit een paar keer doet, dan activeer je de liefdesstroom in jezelf. En kijk dan nog eens naar je bezwaren en wees heel eerlijk naar jezelf.

Ben je op zoek naar meer manieren om met liefde naar jezelf en het leven te kijken? Kom dan naar mijn training die volgende week donderdagavond start in Rotterdam, klik hier. Of maak een individuele afspraak, dat kan ook via Skype als Rotterdam te ver weg is. Hou van jezelf, je bent het waard!