Deze blog ga ik volledig wijden aan angst. Aan alle vormen van angst en alle manieren en vormen waarop we angstig kunnen zijn. De afgelopen maanden heb ik mezelf steeds voorgehouden dat het beter was om over verlangen te schrijven dan over angst. Angst is negatief, angst helpt niet om te komen waar je wil zijn en angst houd je weg bij wat je het liefste wil. Allemaal redenen om angst niet in de schijnwerpers te zetten.

En weet je wat er dan gebeurt met angst? Dan groeit het, dan gaat het ondergronds en uit het zich in andere vormen. Negeren betekent niet dat het er dan niet meer is. Nee, volgens mij deed ik angst zelfs een plezier want zo kon het zich in allerlei vormen aandienen. Ik zeg altijd dat ik niet zo creatief ben, maar dat is echt niet waar. Mijn angst is zo goed in vermommen, ik ben een beetje onder de indruk van deze creativiteit!

Ik geloof dat ik er eindelijk achter ben wat het is met angst. Het hoort er gewoon bij. In onze menselijke vorm is er een deel dat gericht is op overleven. En dat is de enige reden dat dit deel er is. Het is gericht op overleven en daarom houdt het van voorspelbare dingen, van routine en van regelmaat. Dat is veilig en dat is duidelijk. En als je dus iets gaat doen wat daar buiten valt, dan krijg je een signaal. En dat kun je negeren en dat komt het nog iets duidelijker. Net zolang totdat je luistert. En in de meeste gevallen is dat signaal dat we zien wat er allemaal fout kan gaan. Om dan vervolgens ervoor te kiezen om het niet te doen.

Vanaf een ander niveau gezien bestaat angst helemaal niet. Vanaf daar gezien is er alleen maar liefde in een eeuwig durende stroom en daar zijn we allemaal mee verbonden. En hier in ons fysieke lichaam kunnen we die verbinding gewaar zijn. Als je vanaf dat niveau naar angst kijkt, dan zul je zien dat angst juist aangeeft dat je op de goede weg bent. Dat je groeit, dat je steeds meer gaat leven naar je ware potentieel. En dat is nou net waar dat deel wat op overleven is gericht van in de war raakt. Dus what to do? Een leven leiden zonder angst betekent dus eigenlijk dat je stilstaat, jezelf groei ontneemt en vooral op de routine vaart. De vraag is of dat echt is wat je wilt en waarvoor je hier op aarde bent gekomen.

De waarheid ligt ergens er tussen in. De weg van de liefde is je angst gaan zien als een indicator, je angst erkennen en voelen welk verlangen er onder ligt. Want dat verlangen is je werkelijke doel, de angst zegt eigenlijk alleen maar dat je op de juiste weg bent. Hmm, interessant toch? Dat maakt dat je bijna angst wilt gaan voelen, want wie wil er nou stilstaan?

Als je meer wilt leren over angst en hoe je daar mee om kunt gaan, kom dan naar mijn training Being Brave die start op dinsdag 2 mei a.s. in Rotterdam. Hier lees je er alles over.

Ik wens je veel angstige momenten toe 😉

 

Do one thing every day that scares you

– Eleanor Roosevelt