Komend weekend ga ik samen met Johan kamperen, echt een heerlijk vooruitzicht! Ondertussen volg ik een on-line programma waarbij ik elke dag een audio gemaild krijg met daarin een oefening en waarvan de uitkomst wordt gedeeld in een besloten Facebookgroep. Het is ontzettend leerzaam en goed voor mij om te doen, maar nu gaan er komend weekend dus ook audio’s binnenkomen als ik op de camping zit. Mijn eerste gedachte? Nou, dan moet ik ze maandag maar inhalen.

Waarom maandag? Dan ben ik weer alleen thuis en dan heb ik de tijd om ze te luisteren. En dan dringt tot me door dat ik er dus van uit ga dat ik er dit weekend geen tijd voor kan maken. ‘Dat kan ik toch niet maken, dat is toch ongezellig om zo’n audio te gaan zitten luisteren, daar heb ik geen tijd voor dit weekend’, allemaal gedachten die me er van overtuigen dat ik dit weekend geen ruimte kan maken voor iets wat ik heel leuk vind om te doen.
Nu ik me bewust ben van deze gedachten, ben ik dus ook in staat om een keuze te maken. En ik ga die audio’s zeker luisteren dit weekend. Want dat maakt me blij en dan ben ik dus een leuker persoon en zit ik beter in mijn vel. Dat komt de sfeer dit weekend alleen maar ten goede. Het gaat er om dat ik beslis dat ik het waard ben om er de tijd voor te nemen. Niet dat de ander daar per se toestemming voor moet geven. Maar als ik beslis dat ik dit wil, dan past het ook altijd in het programma. Ergens op de dag is er dan vanzelf een logisch moment om het te doen. Maar dat gebeurt alleen als ik durf te beslissen dat ik mezelf belangrijk genoeg vind om het te doen.

Nu schrijf ik dit eigenlijk heel makkelijk op, omdat ik weet dat ik hierin echt niet de enige ben. Ik zie het veel gebeuren bij de vrouwen om me heen. Het is ook zo lastig om te kiezen voor jezelf, want dat hebben we nooit echt geleerd. We groeien op met idee dat we waardevol zijn als we iets kunnen betekenen voor de ander. We hebben alleen niet geleerd dat je er pas echt kunt zijn voor de ander, als je eerst goed voor jezelf zorgt. Het voelt dus al snel egoïstisch als je voor jezelf kiest. Terwijl ik nu ervaar dat het juist heel veel duidelijkheid geeft als jij kunt aangeven wat je wilt en wat je verwachtingen zijn. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend.

Dus dames, als dit herkenbaar is voor je, dan heb ik goed nieuws! Begin september start een groepstraining waarin dit een belangrijk onderwerp is. De training heet Liefdevoller voor jezelf zijn en bestaat uit zes bijeenkomsten. Het is een programma waarin je grote stappen maakt in jezelf waardevol voelen en jezelf toestemming geven om helemaal jezelf te mogen zijn. Er komt binnenkort meer informatie op mijn website, maar als je nu al voelt dat dit iets voor jou is, dan hoor ik dat natuurlijk graag! Dan kan ik je al wat meer informatie geven. Ik wens je een fijn weekend met veel tijd voor jezelf toe!

 

Just be yourself.

Let people see the real, imperfect, flawed, quirky, weird, beautiful, magical person that you are!

– Mandy Hale