In de laatste weken van het jaar vertraagt de tijd, alsof alles steeds langzamer gaat totdat het bijna stil lijkt te staan. Dat is zo in de natuur, waar alles zich heeft teruggetrokken in de aarde. Het ligt te rotten zodat het een voedingsbodem kan zijn voor de zaadjes in de lente. Zodat er weer groei kan zijn volgend jaar. De tijd tussen Kerst en Driekoningen is de meest statische tijd van het jaar, dan is de vertraging op zijn grootst.

Plan niet teveel
Het is dus verstandig om in de komende tijd niet te veel plannen te maken, want je zult merken dat er weinig van terecht komt. Het beste is om je er aan over te geven, hoe lastig dat soms kan zijn. Dit is ook de tijd van het jaar dat de meeste mensen vatbaar zijn voor ziekte, juist als je in deze tijd blijft proberen om tegen de stroom in te bewegen.

Tijd voor afronden en opruimen
Het is niet verstandig om in deze tijd nieuwe dingen te willen starten. Het is tijd voor afronden, opruimen en schoonmaken. De volle maan vannacht was de 13e volle maan van dit jaar en dat is iets wat niet zo vaak voorkomt. En het thema van deze volle maan was ook loslaten en schoonmaken. Het leven is in deze tijd naar binnen gericht, zodat je in contact kunt komen met je eigen wortels. Wat mag jij achterlaten in 2016 wat je niet meer nodig hebt in 2017?

Ruimte voor groei maken
Hoe wil jij herrijzen in de volgende periode van groei? Wat er voor nodig is, is dat je jezelf gunt dat het nu stil in jou mag worden. Dat je mag rusten in het niet-weten, wat voor ons ego zo ontzettend lastig kan zijn. Maar het niet-weten geeft ruimte en het geeft overzicht. En aangezien het leven een cyclus is, is het nodig om eerst los te laten. Daarna is er pas weer ruimte voor groei. De boom heeft haar blaadjes losgelaten en staat nu kaal voor mijn raam. Haar energie is terug getrokken tot in haar binnenste en ze gebruikt minimale energie. Zodat ze straks in de lente weer volop kan bloeien!

Mijn advies is om de stroom van de natuur te volgen, dus vertraag je tempo, geef je er aan over. En voel wat jij wilt loslaten en achterlaten in 2016.
Ik wens je heerlijke dagen toe!

 

When you let go

You create space for something better

– onbekend –

 


< terug naar wie ben ik  |  of maak een afspraak >