Op dit moment ben ik samen met Johan onze droomreis aan het maken in Amerika. En het is hier echt fantastisch en we blijven foto’s maken, omdat het hier in het Westen gewoon belachelijk mooi is. En reizen doet ook iets anders. Doordat ik helemaal uit mijn comfortzone ben, merk ik dat ‘oude’ gedragspatronen heel makkelijk de kop opsteken. En een daarvan wil ik graag met je delen.

Ken je dat? Dat je iets niet doet, omdat je al denkt te weten hoe het gaat zijn? Dat je overtuigd bent dat iemand op een bepaalde manier gaat reageren, dus dan stel je de vraag maar niet? Of dat je niet solliciteert op een baan, want je weet toch al zeker dat ze je gaan afwijzen? Of dat je iemand niet belt, want die is vast te druk? Zo zijn er eindeloos veel voorbeelden te noemen, waarin je al invult hoe het gaat zijn.

Zonder dat dit waar hoeft te zijn. Wat er gebeurt is dat ons ego ons deze gedachten voor de voeten gooit om ons te beschermen. Het is misschien spannend of nieuw voor je om te doen en ons ego schiet dan in de controle stand. Ons ego houdt ons weg bij onze volle potentie. En het is zo bevrijdend om dit te doorzien, en het dan juist wel te gaan doen!

Ik vind autorijden best spannend. En ik ontkom er niet aan om ook hier in Amerika te rijden. Eerlijk waar, ik heb de laatste lange rit echt om de 5 minuten gezocht naar een plek waar ik kon stoppen, zodat Johan het over kan overnemen. En dat dus niet doen! Want wat blijkt? Al mijn verwachtingen over hoe het zou gaan, onbeleefd rijgedrag, onduidelijke situaties, botsingen en boze bestuurders is allemaal niet gebeurd. Ik weet nog steeds niet wie we moeten bellen met autopech en ik ga het ook niet opzoeken. Het is zo bevrijdend om de angst aan te kijken en er dwars doorheen te gaan. En dan de beloning! Want wat is het gaaf om met alle spullen in de kofferbak rond te rijden en in het moment te bepalen. Dat is vrijheid!

Volgens mij is dit wat nodig is als je een verandering wilt in je leven. Dat je de angst herkent, aankijkt en in jezelf zegt: Ok, ik vind dit reuze spannend, maar ik ga het toch doen! Ik weet helemaal niet hoe het is en daar ga ik nu achterkomen! Geloof mij maar als ik zeg dat het echt nooit klopt wat jij denkt. Probeer het maar. En als je daar hulp of aanmoediging in nodig hebt, dan weet je me te vinden.