De afgelopen bijeenkomst van mijn training Liefdevoller met jezelf omgaan stond in het teken van het werken met innerlijke kinderen. En ik blijf er enthousiast over, vandaar deze blog!

Want wat is het werken met deze kinddelen? Als kind maak je dingen mee die invloed hebben op de manier waarop je naar jezelf kijkt en naar de wereld om je heen. In het proces van opgroeien gebeuren dingen die te groot zijn om te begrijpen. Of die te eng of te moeilijk zijn. En dan hoeft het helemaal niet te gaan om grootse of heftige dingen. Als volwassene ben je het zelfs misschien vergeten of je kijkt er op terug en bagatelliseert het voorval, terwijl het voor jouw kleine ik heel erg eng was.
Denk aan dat je als kleine van 3 jaar opeens je moeder kwijt bent in een winkel. Of dat je ruzie krijgt op school omdat je zegt wat je denkt, of iemand verklapt een geheim dat jij in vertrouwen hebt verteld. Of je moet je spreekbeurt doen en je hebt een black-out of een ander kind pakt hardhandig iets van je af en je schrikt van de agressie. Het gaat om de intensiteit waarmee je als kind die dingen beleefd heb, die bepalen of een kinddeel in jou ontstaat.

Ik zie deze kinddelen als onderdelen van jou die zijn blijven stilstaan op de plek waar het gebeurde. En zij staan daar nog steeds, als er op dat moment niet de zorg is geweest die ze nodig hadden. Als volwassene kun je soms verbaasd zijn over de heftigheid van je eigen reactie op een situatie. Je bent bang dat mensen je verlaten als je ze niet genoeg aandacht geeft, je durft niet voor je mening uit te komen, je houdt je gevoelens voor jezelf en durft ze niet te delen, je durft niet voor groepen te praten of je durft niet op te komen voor jezelf. De trigger kan van alles zijn. Volgens mij is het één van onze belangrijkste taken als volwassene om al die kinderen op te halen en te helpen met opgroeien, zodat we ‘heel’ kunnen worden.

En dat ophalen van je kinddelen is een bijzonder proces. Je kunt als volwassene die je nu bent in het beeld stappen dat je hebt van de oude situatie en in gesprek gaan met de kleine jij. En het geven wat het nodig heeft. Troost, aanmoediging, een knuffel, de mogelijkheid om heel erg boos te worden, het kan van alles zijn. Door alsnog ruimte te geven aan wat er nodig is, ontstaat er heling. En kan het kleine kindje mee opgroeien en in jou opgaan. Het belangrijkste is dat je luistert naar wat er is en ze geeft wat ze nodig hebben. En daarmee geef je jezelf wat je nodig hebt. En het mooiste is: Je hoeft niet meer te wachten op je vader of moeder of iemand anders die dit komt doen. Dat geeft zoveel ruimte! Daarmee maak je jezelf vrij en geef je jezelf de regie over jouw leven terug.

Raakt deze tekst iets in je, ben je nieuwsgierig geworden of voel je dat er kinddelen in jou zijn die graag aan het woord willen komen, klik hieronder op Maak een afspraak. Wees welkom!


< terug naar wie ben ik  |  of maak een afspraak >