Het is lente! Officieel is het dat al even, maar ik heb nu de eerste knoppen gezien in de platanen voor mijn raam. Dat inspireerde me om het prachtige boek dat ik heb gekregen erbij te pakken. Dit boek gaat over leven en werken met de seizoenen. Lente is het ontwaken en openbarsten, fris en vol beloften. Maar het is ook kwetsbaar, want dat wat opkomt kan nog gemakkelijk gestoord worden of zelfs kapot gaan door bijvoorbeeld de nachtvorst. Aldus dit boek.

En hoe toepasselijk is dat ook voor het proces in ons als mens. In de winter is er niet zoveel beweging, liggen de kiemen voor groei stil te wachten op de eerste energie. We ronden het jaar af, blikken terug en hebben vaak niet zoveel zin in de eerste twee maanden die daarna volgen. Ik in ieder geval niet. Het tempo is laag, vaak volgt er een griepgolf en voelen we ons een beetje gammel.

Tot die tekenen dat de lente er is. Ik merk zelf ook dat ik zo kan genieten van dat de avonden weer langer licht zijn. En dat het buiten net iets prettiger aanvoelt qua temperatuur. Dat ik ook lichamelijk voel dat ik meer energie heb. Maar het belangrijkste verschil dat ik heb gevoeld in de afgelopen dagen is inspiratie. Jeetje, het gaat echt hard als de energie en inspiratie elkaar ontmoeten! Ideeën voor nieuwe diensten om aan te bieden in mijn praktijk, maar ook in mijn eigen ontwikkelingsproces.

Ik heb in de afgelopen paar dagen zoveel geleerd en beleefd! Ik heb de magie terug gekregen, ik durf eerlijker te zijn naar de mensen om mij heen, ik voel nog veel meer de potentie die in mij zit en die een weg naar buiten aan het zoeken is. En als klap op de vuurpijl had ik een aantal prachtige sessies met mensen. Heerlijke stromende sessies, met ook confronterende uitspraken die me diep raakten.

En daar zit dan ook nog het kwetsbare, dat je van de weeromstuit in oude patronen schiet. En dat je daardoor het nieuwe bijna niet waardeert, omdat je in een oude pijn schiet. In ieder geval, zo werkt dat bij mij. En dan krijg ik de neiging om me weer helemaal terug te trekken, om geen contact te zoeken en eigenlijk weer terug te gaan naar het gevoel van de winter. En dat klopt dan ook weer niet, want het is echt lente! Het verlangen naar het nieuwe is er wel, maar het oude is vertrouwd en het nieuwe is ook wel spannend. Dus het is nog zoeken naar een nieuw evenwicht. Naar een manier om de kwetsbare knoppen te beschermen, zodat ze tot bloei kunnen komen. En om daar het vertrouwen in te hebben.

 

In any given moment we have two options:

to step forward into growth or to step back into safety

– Abraham Maslow